fbpx Skip to main content

Striae

Wat zijn striae?

Striae zijn fijne, kronkelende striemen die op verschillende plaatsen op het lichaam kunnen verschijnen bij vrouwen en mannen.

Eerst zijn ze paarsrood van kleur, daarna worden ze geleidelijk lichter tot parelwit. Deze striemen zijn eigenlijk kleine groefjes, die wijzen op een breuk van de collageenvezels in de lederhuid. Ze zijn vergelijkbaar met littekens en kunnen worden behandeld wanneer ze recent zijn (nog gevasculariseerd en in de genezingsfase).

Wij stellen twee fenomenen vast die aan de basis liggen van striae:

  • Een uitgerekte huid: Striae kunnen het gevolg zijn van overrekking van de huid bij een snelle en aanzienlijke gewichtstoename. De kracht die op de weefsels wordt uitgeoefend, veroorzaakt een scheuring van bepaalde elastische vezels in de lederhuid. Ze gaan gepaard met een verlies van huidelasticiteit.
  • Een toename van de hoeveelheid cortisol in het lichaam: Het verschijnen ervan kan ook in verband worden gebracht met een verhoogde cortisolafscheiding door het lichaam. Dit hormoon, dat door de bijnieren wordt geproduceerd, beïnvloedt de structuur van de huid. : wanneer de cortisolwaarden stijgen, daalt de productie van collageen en elastine. De structuur van de lederhuid wordt gewijzigd en de huid verliest aan elasticiteit.

Deze twee fenomenen worden vaak, maar niet systematisch, met elkaar in verband gebracht: striae kan zich dus voordoen buiten elke gewichtsverandering om, bij dunne mensen. Het is ook nauw verbonden met de hormonale activiteit.

Boek uw gratis consultatie in een van onze centra

Kies voor een gratis consult voor een persoonlijke begeleiding

Een afspraak maken!

De belangrijkste oorzaken:

1

Puberteit

Tijdens deze periode van hoge hormonale activiteit produceren de bijnieren meer cortisol, wat de vorming van striae bevordert.
2

Zwangerschap

zwangerschap is de belangrijkste "risicoperiode", aangezien de twee factoren die het ontstaan van striae bevorderen, systematisch met elkaar in verband worden gebracht:

- Het lichaam produceert meer cortisol, net als in de puberteit
- Het gewicht en het volume nemen snel toe, vooral in de buikstreek. De huid komt dan onder grote druk te staan.
Bijna 75% van de zwangere vrouwen heeft striae.
Ze verschijnen meestal rond de zesde maand van de zwangerschap. Het aantal eerdere zwangerschappen heeft geen invloed op het verschijnen van striae.

3

Stress

Stress en angst veroorzaken een toename in de afscheiding van cortisol (ook bekend als het "stresshormoon"), dat in verband wordt gebracht met het ontstaan van striae.
Mensen die onder zware en langdurige stress staan, kunnen dus striae ontwikkelen, gewoon door de toename van het cortisolgehalte. Zo hebben veel vrouwen tussen de 25 en 35 jaar striae op hun huid, buiten een zwangerschap of gewichtstoename.
Dit fenomeen wordt ook vaak waargenomen bij atleten die hoge prestaties leveren en herhaaldelijk aan stress worden blootgesteld.
4

Bepaalde ziekten of cortisonebehandelingen

Sommige zeldzame ziekten, zoals het syndroom van Cushing, gaan gepaard met een hyperproductie van cortisol. Striae kan ook het gevolg zijn van cortisonebehandelingen of het gebruik van topische producten op basis van corticoïden (cortisone en derivaten daarvan).
5

Het gebruik van huidverlichtingsproducten

De meeste van deze producten bevatten cortisonederivaten, die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van striae.
6

Erfelijkheid

De neiging van elke huid om striae te vormen wordt vaak van generatie op generatie doorgegeven.
7

Roken

De giftige producten in sigaretten tasten de structuur van de lederhuid en de kwaliteit van de geproduceerde elastine en collageen aan.
8

Moeite om het gewicht te stabiliseren

een opeenvolging van gewichtstoename en -afname maakt de huid kwetsbaar.
Hoe rimpels behandelen?

Boek een van onze behandelingen

Boek nu!