fbpx Skip to main content

Rosacea

Wat is rosacea?

Rosacea is een huidaandoening die vooral voorkomt bij vrouwen met een lichte teint en lichte ogen, vanaf de leeftijd van 30-40 jaar. Het uit zich in plaatselijke roodheid, die goedaardig is maar chronisch kan worden als zij niet wordt behandeld.

Rosacea is een vasculaire afwijking die wordt gekenmerkt door roodheid op de wangen, neus, voorhoofd en kin. Naarmate de ziekte vordert, kan deze roodheid permanent worden en gepaard gaan met verwijde bloedvaatjes (teleangiëctasie) op de wangen en neusvleugels, en met ontstoken rode pukkeltjes (rosacea). Het is een progressieve huidziekte. De ziekte kan in verschillende willekeurige fasen verlopen.

De verschillende fasen:

1

Fase 1

Weer wegtrekkende rode vlekken, het zogenaamde 'flushing' of 'blozen'. Vooral het gezicht, maar soms ook de hals worden gemakkelijk rood dat gepaard gaat met een intens gevoel van warmte.
2

Fase 2

Constante en meer verspreide roodheid op de neus en wangen, erythrosis genoemd.
3

Fase 3

Kronkelende roodheid die de kleine bloedvaatjes (teleangiëctasieën genoemd) op de neusvleugels en wangen volgt, couperose genoemd.
4

Fase 4

Roodheid die wijst op ontstekingen (puistjes), acne rosacea genoemd.

De overgang van de ene fase naar de andere is onvoorspelbaar. De evolutie wordt gekenmerkt door opstoten gevolgd door remissies. In fase 4 (genestelde rosacea) zijn sommige wondjes onherstelbaar.

Boek uw gratis consultatie in een van onze centra

Kies voor een gratis consult voor een persoonlijke begeleiding

Een afspraak maken!

De belangrijkste oorzaken :

Bepaalde factoren verhogen het risico op het ontwikkelen van rosacea bij gevoelige personen. Dit is bijvoorbeeld het geval:

1

Door langdurige blootstelling aan de zon

2

Door temperatuurschommelingen

3

Door consumptie van warme dranken, kruiden of alcohol

4

Door sterke emoties: Stress, woede

5

Door het nemen van corticosteroïden.

Hoe rimpels behandelen?

Boek een van onze behandelingen

Boek nu!