fbpx Skip to main content

Oneffenheden door acnelittekens

Wat zijn acnelittekens?

Acnelittekens behoren tot de huidoneffenheden die de schoonheid van een gezicht kunnen bederven en een spoor achterlaten op het lichaam. Zij zijn het gevolg van ernstige acne.

Er zijn verschillende soorten littekens. Degenen die het meest in verband worden gebracht met acne zijn de volgende:

  • Atrofische littekens: Dit zijn ingezonken littekens die er vaak uitzien als een putje of deukje in de huid. Deze littekens ontstaan wanneer een wonde niet goed geneest en er te weinig bindweefsel wordt gevormd. Het litteken ontwikkelt zich onder het omliggende weefsel en er ontstaat een klein, zichtbaar deukje.
  • Hypertrofische littekens: Hypertrofische littekens bestaan uit verheven huid of littekenweefsel. Waar er vroeger een ontstoken puistje was, creëert de huid “inferieur” weefsel. Dat heeft niet dezelfde structuur als gezond weefsel: het wordt dikker en ligt bovenop de omliggende huid.
  • Keloïde littekens: Wanneer een hypertrofisch litteken blijft groeien naar andere delen van de huid, wordt het een keloïd genoemd. Keloïde littekens zijn verheven en hebben in het begin een paarsrode kleur die later vervaagt. Dit soort litteken wordt zelden veroorzaakt door acne, het is meestal het gevolg van een brandwonde.

Boek uw gratis consultatie in een van onze centra

Kies voor een gratis consult voor een persoonlijke begeleiding

Een afspraak maken!

De belangrijkste oorzaken:

1

Acne begint meestal in de adolescentie (tussen 12 en 16 jaar) als gevolg van hormonale veranderingen. Het is een huidziekte, met andere woorden een ontsteking van de talgklierfollikels, die overgaat in rode puistjes (papels en pustels) en microcysten.
2

Deze huidonzuiverheden gaan gepaard met een teveel aan talg en mee-eters.
3

Acnelittekens ontstaan dus na een periode van hevige acne. De kans op littekens neemt toe als er constant aan de puisten wordt gekrabd en geprutst...
Hoe oneffenheden, acne en puisten behandelen?

Boek een van onze behandelingen

Boek nu!