fbpx Skip to main content

Hyperpigmentatie

Wat is hyperpigmentatie?

Een bruine vlek is een ophoping van melanine op een zone van de huid. Melanine is een donkerbruin pigment dat hoofdzakelijk dient om de huid te beschermen tegen ultraviolette stralen. Het geeft ons lichaam en gezicht een mooi gebruinde teint die zeer gewild is, vooral in de zomer. Soms kunnen deze donkere pigmenten op het oppervlak stagneren, waardoor een blijvende vlek ontstaat. Dit wordt een bruine vlek genoemd.

Voor wie en waarvoor?

Ouderdomsvlekken worden vaak geassocieerd met ouderdom.

Eigenlijk is dat maar gedeeltelijk waar. De ouder wordende huid heeft minder controle op de effecten van ultraviolette straling. Daarom heeft een ouder iemand van nature meer last van bruine vlekken. 
Zelfs een persoon van jonge leeftijd kan op een dag last krijgen van bruine vlekken.

De verschillende soorten pigmentvlekken:

1

Melasma, chloasma of zwangerschapsmasker

beter bekend als zwangerschapsmasker, dit soort vlekken wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen. Melasma verschijnt meestal op de neus, het voorhoofd en de wangen in de vorm van donkere vlekken. Deze verdwijnen meestal wanneer het hormonale evenwicht is hersteld. Melasma kan verergeren door de zon of door bepaalde fotosensibiliserende geneesmiddelen.
2

Lentigines

dit zijn ronde, lichtbruine vlekken. Ze zijn aanwezig bij de geboorte of verschijnen na een bepaalde leeftijd als gevolg van herhaalde blootstelling aan de zon.
In dit geval hebben we het over ouderdomsvlekken of zonnevlekken die verschijnen op plekken die aan zonlicht worden blootgesteld: de hals, het décolleté, het gezicht en de handen.
3

Efeliden of sproeten

Ze zijn erfelijk en worden donkerder door de zon.

Boek uw gratis consultatie in een van onze centra

Kies voor een gratis consult voor een persoonlijke begeleiding

Een afspraak maken!

De belangrijkste oorzaken :

Hyperpigmentatie kan technisch gezien alle delen van het lichaam aantasten. Het gezicht en de handen, die veel vaker aan ultraviolette stralen worden blootgesteld, bevatten meer melanine om zich te beschermen. Het is dan ook op deze plaatsen dat bruine vlekken gemakkelijker verschijnen.

1

De zon is de belangrijkste oorzaak van dit soort problemen. Melanine vormt namelijk een natuurlijke bescherming tegen de schadelijke ultraviolette stralen. Melanocyten vormen een barrière tegen de zon door melanine aan te maken die zich over de huid zal verspreiden. Overmatige blootstelling en slechte bescherming tegen de zon kunnen leiden tot een onregelmatige verspreiding. Dat is wanneer de bruine vlekken verschijnen.
2

Post-inflammatoire letsels zoals acne, een snijwond of een brandwond kunnen sporen achterlaten op de getroffen zones, vooral wanneer de genezing moeilijk was. In dit geval hebben we het over ouderdomsvlekken of zonnevlekken die verschijnen op plekken die aan zonlicht worden blootgesteld: de hals, het décolleté, het gezicht en de handen.
3

Huidveroudering: met het ouder worden, wordt het afweermechanisme van de huid tegen de zonnestralen moeilijker te beheersen. Melanine hoopt zich dan op bepaalde plaatsen op. In tegenstelling tot wat we geneigd zijn te denken, is het niet alleen iemands leeftijd die een rol speelt bij huidveroudering. Overmatige blootstelling aan de zon zonder bescherming leidt ontegensprekelijk tot vroegtijdige veroudering van de opperhuid.
4

Hormonen: de hormonale veranderingen die zwangere vrouwen ondergaan, maken hen kwetsbaarder voor blootstelling aan de zon;
Hoe hyperpigmentatie behandelen?

Om dit probleem te behandelen, hebben we verschillende oplossingen:

1

Oppervlakkige peelings

Oppervlakkige peelings voor de behandeling van epidermale vlekken in een kuur van 5 peelings met een interval van 2 weken tussen de sessies.
2

Medium peelings

Medium peelings voor de behandeling van diepere vlekken in een kuur van 5 peelings met een interval van 2 weken tussen de sessies.
3

Microneedling en het cosmeritin serum

Microneedling en het cosmeritin serum (een superkrachtig serum om de toename van melanine in de opperhuid tegen te gaan)
4

De Dr Babor Brightening Intense verzorgingen

Intensieve behandeling voor elk veeleisend huidtype met pigmentstoornissen, uit te voeren als kuur van 5 tot 10 behandelingen met een regelmaat van 1 per week.

Boek een van onze behandelingen

Boek nu!