fbpx Skip to main content

Cellulite (sinaasappelhuid)

Wat is cellulite?

Cellulite is een complex verschijnsel dat het gevolg is van een combinatie van verschillende factoren, waarvan de belangrijkste te vinden is in de hormonale schommelingen bij de vrouw.
Dit verschijnsel treft vooral vrouwen, met of zonder overgewicht, en nestelt zich op specifieke plaatsen van het lichaam: achterkant van de dijen, billen, buik, bovenarmen.
In de onderhuid zijn de vetcellen, of adipocyten, opgeslagen in kleine compartimenten. Als het aantal en het volume van de adipocyten toeneemt, zwellen deze kleine compartimenten op. Ze nemen dan een bolle vorm aan die een invloed heeft op de opperhuid en de lederhuid. Het oppervlak van de huid wordt hobbelig, vandaar de vaak gebruikte uitdrukkingen „sinaasappelhuid" of „vetkussentjes" (de huid ziet er als een gewatteerde stof uit).

Bloed- en lymfestelstelaandoeningen kunnen cellulite verergeren.

Cellulite wordt als een normaal fysiologisch verschijnsel beschouwd en heeft geen gevolgen voor de gezondheid, maar kan wel de oorzaak zijn van ongemak, plaatselijke pijn en complexen.

Er zijn drie soorten cellulite, die ook gecombineerd kunnen voorkomen :

1

Vochtcellulite (of infiltratie-)

Voelt soepel aan en is maar een beetje zichtbaar. Dit type wordt meestal veroorzaakt door een slechte doorstroming. Deze cellulite is op zich niet pijnlijk, maar gaat gepaard met een onaangenaam gevoel van zware benen en zwelling.
2

Vetcellulite

Deze cellulite die zacht, pijnloos en plaatselijk is, wordt meestal geassocieerd met een slecht voedingspatroon en een gebrek aan lichaamsbeweging.
3

Vezelcellulite

Voelt hard aan, de huid is bobbelig („sinaasappelhuid”) en lichtpaars en behoorlijk pijnlijk als erin geknepen wordt. Deze cellulite is dieper, erg compact, over het algemeen oud en heel moeilijk te verplaatsen.

Cellulite verschilt van cellulitis die wordt veroorzaakt door het binnendringen van bacteriën onder de huid.

Boek uw gratis consultatie in een van onze centra

Kies voor een gratis consult voor een persoonlijke begeleiding

Een afspraak maken!

De belangrijkste oorzaken :

De belangrijkste factoren die een rol spelen bij cellulite:

1

De vrouwelijke hormonen

die een sleutelrol spelen in het proces van vetopslag.
2

Erfelijkheid

Vrouwen van wie de moeder veel cellulite heeft, hebben meer kans om zelf ook cellulite te krijgen.
3

Voeding

Een dieet dat te rijk is aan zout, suiker en verzadigde vetten en te weinig voedingsvezels bevat, bevordert de ontwikkeling van cellulite.
4

Bloed- en lymfestelstelaandoeningen

een slechte veneuze terugstroom, lymfatische insufficiëntie, microcirculatiestoornissen en het vasthouden van water worden vaak in verband gebracht met de aanwezigheid van cellulite.
5

Gebrek aan lichaamsbeweging

De beenspieren werken als pompen die de veneuze terugstroom bevorderen. Het trainen van deze spieren bevordert een goede bloedcirculatie. Omgekeerd leidt te weinig activiteit tot een vertraagde bloedcirculatie of zelfs tot een verstoorde bloedcirculatie.
6

Roken

het vermindert de weefseloxygenatie en bevordert voortijdige huidveroudering.
7

Stress

die het vasthouden van water en vet bevordert, afhankelijk van uw lichaam.
8

Gebruik van orale anticonceptiemiddelen of bepaalde medicijnen.

(hormoonbehandelingen, antihistaminica, corticosteroïden).

Cellulite wordt niet systematisch in verband gebracht met gewicht. Het kan op dezelfde manier aanwezig zijn bij zowel slanke vrouwen als vrouwen met overgewicht. Overwicht verhoogt echter de kans op zichtbare cellulite.

Hoe cellulite behandelen?

Boek een van onze behandelingen

Boek nu!